Skip to main content

ing. Dan Iancu, ing. Eugen Sabo, ing. Ștefan Marin, ing. Gabriel Florea

Rezumat

Prezentul  articol expune principalele aspecte ale procesului de suspendare a unei părții de construcție existentă, monument istoric, în vederea construirii sub aceasta a două subsoluri și integrarea în obiectivul nou de pe amplasament.

Dezvoltarea de structuri noi în spațiul confinat al centrului Bucureștiului presupune adesea construirea lângă structuri istorice sau chiar asimilarea lor, cu punerea în valoare în obiective noi. Această situație implică elaborarea de soluții tehnice care să nu afecteze integritatea construcțiilor cu valoare istorică, asimilate sau învecinate.

Proiectul prezentat constă în suspendarea unei părți de structură istorică pentru a putea realiza o infrastructură care se extinde sub zona suspendată și o structură multietajată nouă, lângă aceasta. Soluția tehnică de suspendare a constat în realizarea unei substructurii din beton armat sub monumentul istoric, conectată prin tiranți de o structură spațială din oțel, care reazemă pe o latură pe piloții tangenți ai incintei și pe o linie de piloți temporari. A fost conceput un sistem de monitorizare și elaborată o succesiune tehnologică de realizare a operațiilor care să asigure integritatea structurii istorice pe tot parcursul lucrărilor.

Implementarea soluției nu este una ieftină sau eficientă din punct de vedere al graficelor de realizare a lucrărilor pentru orice tip de construcție. Astfel este prima aplicare a unei astfel de soluții în România pentru protejarea unei clădiri monument istoric.